Musea per Provincie
Nieuws
Kunstlinks
Kunstmuseum.nl Art Guide

'Herman Brood, de schilder'
5 juli t/m 15 september 2002
Cobra Museum, Amstelveen

Circa 45 schilderijen, een klein aantal objecten en tekeningen. De expositie geeft een verrassend en overtuigend beeld van de kwaliteit van Herman Brood als beeldend kunstenaar die tot nu toe vooral reputatie kreeg als musicus en bohemien. De tentoonstelling én het boek brengen daar wat de samenstellers betreft verandering in! In het boek staan 150 afbeeldingen van schilderijen en tekeningen, een relatief beperkte selectie uit de ruim 5000 doeken die de kunstenaar maakte sinds 1985 - het jaar waarin hij ging schilderen - tot zijn dood op 11 juli 2001.
LUCIDS, Plastic damestasjes uit de jaren 50
22 juni t/m 8 september 2002
Kunsthal, Rotterdam

De Kunsthal Rotterdam toont tientallen damestasjes van verschillende soorten plastics. Het zijn topstukken uit één collectie. |n de jaren 50 waren deze opvallende accessoires, de zogenoemde ‘lucids’, een rage in de Verenigde Staten. De komst van nieuwe synthetische materialen zorgde ervoor dat ontwerpers zich vanaf de jaren 30 bezig hielden met het stroomlijnen van de vormgeving van alledaagse gebruiksvoorwerpen. Kunststof werd een vanzelfsprekend onderdeel van het leven en drong ook door in de mode. Niet alleen kwamen er synthetische damestasjes in de meest uitbundige kleuren en geometrische vormen, ook was het mogelijk om natuurlijke en dure materialen als leer, ivoor en schildpad te imiteren.


'Een schilderachtig stel'
13 juli t/m 25 augustus 2002
Westfries museumVan 13 juli t/m 25 augustus is er voor het eerst na zijn dood, een grote overzichtstentoonstelling te zien van schilderijen gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Jan Nagtegaal. Directe aanleiding is in dit VOC-jaar Nagtegaals grote liefde voor en kennis van oude schepen, maar niet minder belangrijk is hij als stillevenschilder.
De noodzaak tot schrijven De brieven van Vincent van Gogh
28 Jun. 2002 t/m 06 Okt. 2002
Van Gogh Museum, Amsterdam

In het Van Gogh Museum wordt in de zomer van 2002 een presentatie gehouden over de brieven van Vincent van Gogh. De wereldberoemde ego-documenten zullen voor de gelegenheid worden belicht vanuit het perspectief van een van de omvangrijkste onderzoeksprojecten die het museum ooit ondernam: de nieuwe uitgave van de volledige correspondentie van de kunstenaar.
Kunst met als onderwerp Industrion
5 juli t/m 3 augustus 2002
Industrion, Kerkrade

25 Kunstenaars lieten zich inspireren door het Industrion en hebben een scala aan spraakmakende kunstwerken ontworpen. Iedere kunstenaar heeft met zijn eigen vaardigheid, stijl, techniek en inspiratie kunnen inspelen op de thematiek van Industrion. Uiteenlopende werken, variërend van video-art tot kinetische kunst, worden in de diverse museale ruimtes tentoongesteld. De expositie is te zien vanaf 5 juli t/m 3 augustus.