
Lezing door Janny van der Heijden
Auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden is gastconservator van onze tentoonstelling Grand Dessert – De...
Kunstmuseum Den Haag heeft een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. Hier werken we aan de online ontsluiting van de hoogtepunten uit deze collectie.
Maak je bezoek aan de verrukkelijke tentoonstelling Grand Dessert - De geschiedenis van het toetje compleet met een lezing, workshop of filmvertoning.
Auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden is gastconservator van de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. Tijdens haar lezing vertelt ze over de ontwikkeling van de liefde voor zoet in Nederland en West-Europa, geïllustreerd met schilderijen, prenten en objecten. Ze bespreekt de herkomst van ingrediënten zoals specerijen, suiker en chocolade en vertelt boeiende verhalen over keukengerei, (suiker)bakkers, confituriers en meer! Lees meer
Data: zondag 27 april, zondag 17 mei, zondag 15 juni, zondag 6 juli, zondag 5 oktober
Tijd: 11.00 - 12.00 uur
Tickets: €10,00 | €7,50 voor Vrienden van het museum | koop tickets>
De komende maanden delen culinaire experts, kunstenaars en auteurs hun kennis en passie over desserts en hun geschiedenis.
Suikerbloemkunstenaar Natasja Sadi vertelt over de kunst van suikerbloemen en de schaduwkant van suiker als luxeproduct. TV-chef Danny Jansen neemt je mee in de wereld van antieke kookboeken en zijn liefde voor patisserie. Culinair schrijfster Nadia Zerouali onderzoekt in De zoete erfenis hoe Arabische smaken, zoals baklava en exotische kruiden, de Westerse desserttradities hebben verrijkt.
Daarnaast spreekt Enzo Pérès-Labourdette, winnaar van Heel Holland Bakt, over vegan gebak en zijn boek Patisserie CouCou en Regula Ysewijn neemt je mee in de geschiedenis van puddingen.
Lezing door Regula Ysewijn
Datum: zondag 16 februari 2025
Locatie: Aula Kunstmuseum Den Haag
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Prijs: €10,00 | €7,50 voor Vrienden van het museum
Tickets: koop tickets>
Lezing door Nadia Zerouali
Datum: zondag 9 maart 2025
Locatie: Aula Kunstmuseum Den Haag
Tijd: 14:00 - 15:00 uur
Prijs: €10,00 | €7,50 voor Vrienden van het museum
Tickets: koop tickets>
Datum: doorlopend
Een van de museumzalen van Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje is helemaal gericht op gezinnen en kinderen. Al spelend en lezend ontdekken kinderen hier de zoete wereld van het toetje. Ze kunnen bijvoorbeeld op zoek naar het ijsje Triple Gooberberry Sunrise uit de animatieserie SpongeBob, een kijkje nemen in de keuken van het 18de-eeuwse poppenhuis van Sara Rothé of aan de slag in een miniatuur toetjesrestaurant of een speelkeuken. Illustrator Tota de Heer maakte speciaal voor de kindermuseumzaal een grappige animatie waarin ze desserts uit verschillende landen verwerkte.
Volg de audiotour, ingesproken door Janny van der Heijden, en ontdek de verhalen achter de verschillende desserts. Download de gratis Bloomberg Connects app nu in de App Store of Google Play Store.
Kom naar Kunstmuseum Den Haag voor de fascinerende documentaire Kings of Pastry (2009), met een inleiding van Janny van der Heijden!
Zestien Franse banketbakkers van het hoogste niveau komen drie dagen samen in Lyon om uit te vechten wie de beste is tijdens de prestigieuze wedstrijd Meilleurs Ouvriers de France. Volgens deelnemers is deze zwaarder dan de Olympische Spelen.
Met totale toewijding - grenzend aan een obsessie - mixen, spuiten, boetseren en bouwen ze delicate chocolaatjes, gigantische suikersculpturen en meer. De gerespecteerde jury bepaalt wie de felbegeerde blauwe, witte en rode kraag wint. Een prijs voor het leven en een droom voor elke meester patissier.
Datum: zondag 30 maart
Locatie: Aula Kunstmuseum Den Haag
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Prijs: €12,50 | €10 voor Vrienden van het museum
Tickets: koop tickets>